nogometni dresi otroški Septembra so negativni naslovi za Manchester United prišli naglo in hitro, celo do te mere, da so mediji, nekoliko lačni vznemirjenja, začeli namigovati, da je služba Erika Ten Haga ogrožena. Seveda so obstajali utemeljeni razlogi za negativnost. Man United je izgubil tri tekme zapored in v vsaki prejel več kot tri (še ena tistih neljubih “prvih”, odkar se je Sir Alex Ferguson upokojil).

Toda ali so stvari res tako slabe, kot se zdijo? Upanje Manchester Uniteda, da se bo pridružil tekmi za naslov Premiershipa, je padlo v vodo s porazi proti Arsenalu, Tottenhamu in Brightonu. In uvodni poraz v ligi prvakov proti Bayernu iz Münchna je bil grenak. Vendar so bile tri od teh tekem v gosteh. In medtem ko je Ten Hag nekaj, kar mora obravnavati forma v gosteh proti najboljšim igralcem, prav tako ni bilo opazno, kako dober je bil United v dolgih obdobjih teh tekem. Malo sreče – zaslužena enajstmetrovka proti Spursom, spremenjena odločitev VAR proti Bayernu – in gledali bi na drugačne rezultate.

Seveda si v nogometu sam ustvariš srečo in United jo je morda zajezdil, še posebej s slabo obrambo. Omeniti velja tudi, da ima Man United grozljive težave s poškodbami. Proti Brightonu je Ten Hagu manjkalo deset igralcev prve ekipe, kar je izjemno število odsotnih na tako zgodnji točki sezone. Luke Shaw in Raphael Varane sta bila še posebej boleča odsotnost.

Kljub temu imate občutek, da se ekipa lomi nazaj. Zmaga proti Burnleyju je ustavila gnitje, United pa je bil znan po svoji vztrajnosti. Manchester United je pokazal svojo najboljšo predstavo v sezoni proti Crystal Palaceu v pokalu EFL, tekmi, ki je bila opazna po zvezdniški predstavi Sofyana Amrabata v njegovem prvem startu za klub. Maročana so uporabljali tako na bočnem branilcu kot na sredini igrišča, vendar je bil na celotnem igrišču, kar je Unitedu dalo energijo in jeklo, ki mu je primanjkovalo v zadnjih tednih.

United se bo soočil s težjimi preizkušnjami kot ekipa Palacea, ki ni želela izstopiti iz druge prestave v pokalu EFL, vendar je bilo dovolj obetavnih znakov, ki so nakazovali, da bi United lahko prerasel v sezono. Varane se je vrnil v obrambo, kar je zagotovilo, da Manchester United manjka. Casemiro, igralec, za katerega nekateri menijo, da ima podobno kot Wayne Rooney potrebo po pridobivanju iger pod svojim pasom, je bil spet v svojih najboljših močeh v predstavi, ki jo je zasenčil le Amrabat. Tudi Mason Mount se je pridružil z asistenco. In da ne pozabimo, Harry Maguire je verjetno odigral svojih najboljših 90 minut v dresu Uniteda v zadnjih mesecih.

Vseh teh elementov pred nekaj tedni ni bilo. Seveda ima United težave, ki jih mora rešiti, vključno s prihodnostjo Antonyja in Jadona Sancha. Vendar pa se igralci vračajo po poškodbah, pri čemer je Luke Shaw nedvomno najpomembnejši na dolgem seznamu. Shaw bi se moral vrniti po mednarodnem premoru, kmalu zatem pa bi mu moral slediti Aaron Wan Bissaka. Ker so Amrabat, Hojlund, Mount in Varane zdaj spet v krogu, bo Ten Hag imel možnosti.

Nekaj besed pa o Rasmusu Hojlundu. Pritisk na mladega Danca je velik, a verjetno mu bodo navijači Uniteda dali čas. V nekaj minutah, ki jih je dobil, je bil videti oster, in občutek imate, da se bo sčasoma vklopil. Navijači Man Uniteda bodo pragmatični in le redki pričakujejo, da bo Holjund v svoji debitantski sezoni dosegel 25 ali 30 golov. Pričakovali bodo, da bodo videli mladega igralca, ki se razvija v svojo vlogo v vrhunskem klubu, in to bodo verjetno tudi dobili.

Manchester United je verjetno že izpadel iz boja za naslov. Ne bodo spreminjali Man Cityja in največ, kar lahko upajo, je uvrstitev med Top 4. Začetek sezone ni bil odličen, vendar so bile težke tekme – gostovanja pri Arsenalu, Bayernu in Tottenhamu so bila vedno težka –, nogometni dres za otroke Unitedove predstave pa so ovirale poškodbe in druge težave izven igrišča. Nihče ne pravi, da bodo nenadoma postali najboljša ekipa v Premier League, vendar je ekipa Erika Ten Haga srebrna. Niso, a še zdaleč niso zunaj.