Otroški Nogometni dresi Tottenham Hotspur, dobrodošli v svojem multiverzumu norosti.

Ponedeljek bo zaznamoval prvo srečanje med dvema najbolj priljubljenima trenerjema kluba, pri čemer bo trenutni trener Anj Postecoglou gostil nekdanjega ljubljenca Mauricia Pochettina.

Argentinec se je na tiskovni konferenci pred tekmo pošalil, da upa, da se bo nekoč po odpustitvi vrnil v preobleko v Tottenham, po možnosti med karanteno, ko je nošenje mask obvezno.

Namesto tega se bo odpravil na stadion Tottenham Hotspur, kjer je ekipa prvič, odkar je Mauricio Pochettino osebno prevzel vodenje, resnično enotna, baza oboževalcev pa je očitno razdeljena glede tega, kako ga sprejeti.

Tako Postkoglu kot Pochettino sta zavrnila namigovanja, da bi bilo ponovno srečanje kot srečanje z bivšima partnerjema – delno zato, ker sta že dolgo srečno poročena s svojima partnerjema. Oba sta drug drugega le pohvalila in vse je bilo videti, da gre dobro. Toda iz Argentinčevega doma v Cobhamu je bilo videti preveč prijazno.

Chelsea prezira Tottenham Hotspur. Chelsea rad naredi Tottenham Hotspur nesrečen. Navijači Chelseaja pred vsako domačo tekmo vzklikajo “Sovražimo Tottenham Hotspur”.

Občutek je skoraj obojestranski, a modri niso sovražnik številka ena za Spurs. Pochettino je celo sam to rekel, da bi si zagotovil svojo selitev na Stamford Bridge.

“Če se spomnite, klub, za katerega sem rekel, da ne bom nikoli vodil, je bil Arsenal, ker sem mislil, da sta zaradi Espanyola največja sovražnika Tottenhama in Barcelone,” je dejal v petek.

Pochettino je nato blestel o Tottenham Hotspurju in o tem, kako poseben bo klub zanj, in dodal: “Res je posebno [vrniti se], ker se po štirih letih vrniti v klub, kraj, kjer imamo lepe spomine in ustvarjamo čudoviti skupni spomini, mislim, da je nekaj posebnega. Ne morem lagati.”

Ker je Pochettinova prepoved več razmišljanj pred tekmo preklicana, tvega, da bo še bolj razjezil navijače Chelseaja.

Na vprašanje, ali ima enak odnos z navijači modrih kot z navijači Spursov, je odgovoril: “Štiri mesece pozneje? Ne morem lagati. Upam, da bomo lahko prišli do tiste ravni, kjer sem bil v Tottenhamu. Ker to pomeni, da tukaj vam gre zelo dobro.

“Seveda upam, da bom nekega dne dosegel enako raven, a ne morem lagati, trenutno ne. To je težka situacija.”

V času, ko bi se Pochettino lahko priljubil navijačem Chelseaja, se to zdi bolj kot šarm ofenziva za navijače Tottenhama. Ni mu bilo treba razkriti, kaj si v resnici misli – nihče mu ne bi mogel očitati, da je ob takšni priložnosti nekoliko nepošten.

Nogometni dresi komplet razume, da je bil Pochettino odprt za prevzem Antonia Conteja, ko je Tottenham marca odpustil Italijana. Kar nekaj oboževalcev si je to želelo in na stadionu Tottenham Hotspur so vztrajno vzklikali njegovo staro mantro, ko je bila sezona v polnem razmahu: “Čaroben je, veš.”

Zdi se, da je vse zrelo za čustveno srečanje. Tottenham Hotspur se je poskušal znebiti Pochettina, a mu ni uspelo, navijači – katerih odnos z Argentincem v veliki meri meji na očetovskega – pa so pripravljeni spet čutiti pozitiven občutek. Toda Daniel Levy je zaposlen z iskanjem naslednjega Pochettina, namesto sedanjega, ki ima težave zaradi svojih nedavnih trenerskih izkušenj.

Končno je prišel k Postkogluju.

Zadržane hormonske želje Tottenham Hotspurja je spet sprostil Grško-Avstralec, ki za razliko od Mauricia Pochettina pri Chelseaju maksimalno izkoristi svojo prikupno osebnost in karizmo. Do konca prvega meseca je Postkoglu dal Robbieju Williamsu remiksirati njegove pesmi kot poklon njemu.

Medtem ko Spursi trenutno uživajo v tem čustvenem toboganu – s Postkoglujem, ki jim pravi, naj uživajo čim dlje, taka je kruta in boleča narava resničnega sveta –, bi mu Pochettino zagotovo nenehno zavidal. Oboževanje in spoštovanje, ki ga je bil deležen med svojim časom pri Tottenhamu, se je ujemalo z napredkom, ki mu je bil priča. Počasi in enakomerno, odmerjeno in zbrano, vendar prekinjeno s trenutki in ne množicami oprijemljive slave.

Pet let in pol je Pochettino kralj Tottenham Hotspurja. Če bi zmagali v tistem nesrečnem finalu lige prvakov, bi bil nedvomno ovekovečen. Njegovo zapuščino je okrepilo samouničenje Spursov pod vodstvom Joseja Mourinha, Nuna Espirita Santa in Antonia Conteja.

Če uporabim pregovor na internetu, Postkoglu zdaj ni očim, ampak podoba. Tottenham Hotspur je končno dobil nekaj zaključkov po svojem ostrem razhodu z Mauriciem Pochettinom, vendar je jasno, da občutek ni obojestranski.