nogometni dresi Po sinočnji zmagi Newcastle Uniteda nad PSG-jem ni mogoče zanikati, da je to pomenilo pomemben mejnik v projektu Eddieja Howeja od leta 2021. Newcastle je bil vzdržljiv skozi celotno tekmo in za ekipo, ki je postavila kar 7 igralcev, ki so debitirali na UCL proti AC Milan. Za Eddieja Howeja, da preseže Luisa Enriqueja, prejšnjega trojnega zmagovalca in ekipo PSG, ki se ponaša s pomembnimi izkušnjami, je to vrhunec njegove trenerske kariere, tudi če gre le za začasen uspeh in še več.

Poglobimo se, da vidimo, kako so bile strukturne zamisli Eddieja Howea temeljne pri premagovanju Enriquejevega PSG-ja, ki se je večino tekme zdel nesmiseln.

Od prvega žvižga je bilo res povsem očitno, da bo PSG-jeva struktura posesti (ki jo bomo tudi podrobno raziskali) s 4 napadalci uspela ali zlomila, odvisno od tega, kako bodo ravnali s tipičnim slogom pritiska Newcatsla.

S tremi igralci, ki začnejo od enega do drugega in posledično preusmerijo pritisk na široka področja (Slika 3), je Newcastle zagotovil, da je onemogočil vsako posest PSG-ja v prvih nekaj minutah, kar je PSG-ju vzelo ritem. Ta izziv za PSG se je poslabšal v drugi fazi (ko je imel PSG bolj urejeno posest po premagovanju pritiska), kot je prikazano na slikah 1, 2 in 4. Newcastlov 4-5-1 je pravkar zaprl vse osrednje pasove in vse poskuse PSG pritiskati, da bi našli vrzeli in igrati skozi, je bilo zaman (naslednji video je morda sijajen primer).

V tej skupini sta bili na sporedu še dve tekmi: BiH je v Vaduzu premagala Lihtenštajn z 2:0, Islandija in Luksemburg pa sta se v Reykjaviku razšla z neodločenim izidom 1:1. V vodstvu je Portugalska z 21 točkami, Slovaška je zbrala 13, Luksemburg 11, BiH devet, Islandija sedem, Lihtenštajn pa je brez njih.

Belgija je na stadionu Ernst Happel na Dunaju premagala Avstrijo s 3:2. Za rdeče vrage je uvodna gola dosegel Dodi Lukebakio v 12. in 55. minuti, tretjega pa Romelu Lukaku v 58. minuti. Avstrijci so v zadnjem delu tekme pritisnili in izkoristili številčno premoč na igrišču, potem ko je drugi rumeni karton prejel Amadou Onana. Na 1:3 je znižal Konrad Laimer (73.), otroški dres Barcelona z lastnim imenom na 2:3 pa Marcel Sabitzer (84.).

Na drugi tekmi skupine F je bil Azerbajdžan v Tallinnu boljši od Estonije z 2:1. Vodilna Belgija je zbrala 16 točk, Avstrija 13, Švedska šest, Azerbajdžan štiri, Estonija pa eno točko.